Πόσο έτοιμοι νιώθετε για αλλαγές; Και πως θα μείνετε σταθερά στον σκοπ – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Πόσο έτοιμοι νιώθετε για αλλαγές; Και πως θα μείνετε σταθερά στον σκοπό σας;

Ωραία, έχεις τις πρώτες ημέρες του χρόνου ένα ημερολόγιο μπροστά σου και γράφεις, σβήνεις. Κάθε χρόνο γράφεις αυτά που πρέπει να κάνεις, αυτά που οφείλεις προς τον εαυτό σου και τους άλλους να αλλάξεις και αυτά για τα οποία μετανιώνεις και φυσικά όλα εκείνα που θέλεις να αφήσεις πίσω σου: Τοξικούς ανθρώπους, δουλειές που σε απογοητεύουν, στοιχεία της προσωπικότητάς σου που θέλεις να διορθώσεις, λάθη του παρελθόντος, νοοτροπίες, κακές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία, κιλά, αλκοόλ, τσιγάρο, αγυμνασιά.

Και κάθε χρόνο, συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν 3 περίοδοι που σκέφτεσαι αυτές τις αλλαγές. Την Πρωτοχρονιά, στα γενέθλιά σου και στο τέλος του Αυγούστου. Δεν είναι τυχαίο. Κάτι πρέπει να κάνεις για να αλλάξεις, αν όχι εκ βάθρων σίγουρα στις λεπτομέρειες. Όμως οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. 

Πόσο κρατούν όμως αυτές οι αποφάσεις και γιατί κάθε χρόνο μεταφέρουμε ορισμένους στόχους ξανά και ξανά χωρίς να έχουν εκπληρωθεί, τουναντίον όπως λένε οι επιστήμονες, έχουν ματαιωθεί μέσα σε λίγες ημέρες και πάντως πριν τις 19 Ιανουαρίου κάθε χρόνου

Η ερώτηση είναι σύνθεση: Πρέπει να αλλάξω; Μπορώ να αλλάξω; Και κυρίως θέλω να αλλάξω. Αυτή ήταν η φράση που έσπασε τα ρεκόρ του Google το 2022. Από αλλαγή καριέρας μέχρι νέα μονοπάτια ζωής, οι άνθρωποι αναζητούν και βρίσκουν καινούριους τρόπους να επαναπροσδιορίσουν τους εαυτούς τους και να διαφοροποιήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, υπάρχει περίπτωση ο ερχομός της επόμενης χρονιάς αντί να σου προκαλεί ανυπομονησία, να σε αγχώνει; Μήπως κουράστηκες με τις συνεχείς ματαιώσεις από χρονιά σε χρονιά και μήπως σε απογοητεύει το γεγονός ότι οι στόχοι σου δεν εκπληρώνονται; Μήπως είναι ανεδαφικοί; Μήπως δεν είναι κατάλληλοι για σένα; Μήπως εξαρτώνται πολύ από άλλους; 

Μήπως πρέπει να ξεχωρίσεις τον σκοπό, τον υπέρτατο σκοπό από τους στόχους, τους επιμέρους στόχους μέσα από την επίτευξη των οποίων θα πετύχεις αυτό που αποζητάς; Μήπως αντί να βάζεις στόχο να χάσεις 20 κιλά σε ένα τρίμηνο να στοχεύσεις σε κάτι πιο βιώσιμο, πιο ρεαλιστικό, δηλαδή σε 1-2 κιλά τον μήνα για να υπάρχει κάποια εγγύηση επιτυχίας; 

Κάποτε ρώτησαν τον πρώτο άνθρωπο που ανέβηκε στο Έβερεστ «πως το κατάφερε» και πήραν την εξής απάντηση: «Βήμα – βήμα».

Μια καλή συνταγή επιτυχίας της επίτευξης ενός στόχου είναι να απαντήσουμε στην ερώτηση «Χρειάζεται πράγματι να αλλάξω; Θα μου κάνει καλό να αλλάξω;» Προσοχή εδώ κρύβεται μια παγίδα. Αν θεωρούμε ότι οι άλλοι μας φορτώνουν πολλά βάρη και ότι λίγος εγωισμός και αυτοπροστασία δεν βλάπτει, ίσως φτάσουμε στο άλλο άκρο. Ίσως παρα-αλλάξουμε και υπερβούμε και πάλι τα όρια. 

Ας δούμε ορισμένες βασικές αλλαγές που πρέπει να κάνεις στη ζωή σου για να έχεις ισορροπία, υγεία, ευτυχία, γαλήνη και κυρίως καλές σχέσεις με τους γύρω σου. Δύσκολο στοίχημα αλλά ποιος είπε ότι η αναζήτηση της ευτυχίας είναι το ευκολότερο πράγμα;

 

1. Σκέφτεσαι αυτά που έγιναν και ανησυχείς για αυτά που θα έρθουν; Σεβάσου τον χρόνο και αγάπησε το τώρα, τώρα!

Οι Πυθαγόρειοι θεώρησαν το χρόνο ως μια σφαίρα. Ο Ξενοκράτης τον θεωρεί ως «μέτρο των γεννητών»! Ο Πλούταρχος πίστευε ότι «στιγμή χρόνου πας εστίν ο βίος». Ο Πλωτίνος στις «Εννεάδες» του, τον θεωρεί ως υποκειμενικό δημιούργημα. Ο Πλάτωνας συνέδεσε το χρόνο με την παραγωγικότητα. Ο Αριστοτέλης ως μια μορφή κίνησης.  Ο Άγιος Αυγουστίνος λέει: «Εάν μ’ ερωτήσετε τι είναι ο χρόνος δεν μπορώ να σας πω, ενώ μέσα μου τον ζω». Ο Χριστός καθ’ όλη τη διάρκεια της επί γης παρουσίας σεβάστηκε το χρόνο και τον ακολούθησε σ’ όλα του τα στάδια, μετατρέποντάς τον σε  αιωνιότητα – Αθανασία. Επίσης και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας ζούσαν τον χρόνο και δια μέσου του χρόνου βίωναν την Αιωνιότητα.

Όλα τα μεγάλα γεγονότα που αναφέρονται στο πρόσωπο του Χριστού έχουν ενεστωτικό χαρακτήρα, δηλαδή το παρόν. Ο πιστός τα θεωρεί ως παρόντα που τα ζει και τα βιώνει κάθε στιγμή και κάθε ώρα. Γι’ αυτό η Εκκλησία κάθε φορά ψάλλει: Σήμερα ο Χριστός γεννάται, σήμερα ο Χριστός βαπτίζεται στον Ιορδάνη υπό Ιωάννου, σήμερα κρεμάται επί ξύλου. Όσα αφορούν τον Χριστό, έχουν διαχρονικό χαρακτήρα. 

Όσο και να σου φαίνεται γρήγορο, ξεκίνα τώρα. Μόνο έτσι θα το καταφέρεις. Διάλεξε από αυτά τα πράγματα και ξεκίνα με το πιο εύκολο που μπορεί να γίνει άμεσα. Τι μπορώ πιο εύκολα να κάνω τώρα; Να γραφτώ στο Γυμναστήριο. Τι θα πετύχω εύκολα τώρα που θα μου δώσει τη δύναμη να πάω στο επόμενο; Να πάω στο Γυμναστήριο. Άλλωστε το παρελθόν και το μέλλον είναι ανθρώπινες επινοήσεις και πάλι ο Χριστός είχε πει «Μην μεριμνάτε για το αύριο, αφήστε το αύριο να μεριμνήσει το ίδιο για τον εαυτό του.»

 

2. Το σώμα είναι ο ναός της Ψυχής; Πως περιμένουμε να μην έχουμε κατάθλιψη αν κακοποιούμε τόσο το σώμα μας;

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι επειδή φροντίζουμε την ψυχή μας, το σώμα πρέπει να μείνει πίσω. Το αντίθετο. Κάθε μέρα πρέπει να κάνουμε 1 με 2 ώρες άσκηση, ανάλογα με την ηλικία, τη σωματική μας κατάσταση και τις ιδιαιτερότητές μας. Ήξερες μάλιστα ότι ο Άγιος Νεκτάριος είναι ο Προστάτης των γυμναστών και των αθλούμενων; (πνευματική και σωματική άσκηση)

Ο Άγιος Νεκτάριος, λοιπόν, στην ομιλία του Περί Γυμναστικής ξεκινά από την αφετηρία του «ενός υλο-πνευματικού όντος», που είναι ο άνθρωπος. Όταν το σώμα πάσχει, όλος ο άνθρωπος πάσχει. Κι επειδή πολλοί παράγοντες επιβουλεύονται την υγεία της ψυχής και του σώματος, «ο άνθρωπος οφείλει να προνοήσει υπέρ της ενισχύσεως αμφοτέρων». Διότι το σώμα που έχει ευεξία υπηρετεί την ψυχή πρόθυμα και ακούραστα, η δε ψυχή όταν σωφρονεί και υγιαίνει, χειρίζεται και τις δυνάμεις του σώματος με σωφροσύνη.

Έτσι, ο Άγιος δέχεται τη «σύμμετρο σωματική γυμνασία ως αναγκαία άσκησιν», όχι μόνο λόγω του στενού συνδέσμου μεταξύ ψυχής και σώματος, αλλά και «διότι η μεν άκρα της ψυχής ανάπτυξις δια τους υπερβάλλοντας πόνους φθείρει το σώμα, η δε άκρα του σώματος ανάπτυξις δια την αδιάλειπτον άσκησιν φθείρει την ψυχήν (κατά τον Αριστοτέλη)».

Έπειτα προχωρεί βαθύτερα και εξηγεί γιατί η υπερβολική σωματική άσκηση «διττώς την ψυχήν διαφθείρει»: διαφθείρει διπλά την ψυχή, έμμεσα μεν με την επερχόμενη ασθένεια, άμεσα δε με την υπερβολική δύναμη του σώματος. Διότι η υπερβολική δύναμη του σώματος, το καθιστά ανυπότακτο, θρασύ και απειθές προς τα προστάγματα της ψυχής. Του παρέχει δε το θράσος να επαναστατεί κατά του πνεύματος.

Άρα, αν θα θέλαμε να απομονώσουμε έναν ουσιαστικό ορισμό, θα λέγαμε ότι ο σκοπός της γυμναστικής, κατά τον Άγιο Νεκτάριο, είναι «η ενίσχυσις των σωματικών δυνάμεων προς πρόθυμον ικανοποίησιν των απαιτήσεων του πνεύματος.»

 

3. Σταμάτα να αμελείς την υγεία σου

Δες το σώμα σου ολιστικά (το οργανικό και το ψυχικό μέρος) και εξέτασε κάθε πιθανό κίνδυνο. Καλή διατροφή, αποχή από κακές συνήθειες (υπερβολικό αλκοόλ και κάπνισμα), από ακραία σπορ, ξενύχτι, κλπ και κυρίως τακτική εξέταση σε εξειδικευμένους γιατρούς. «Κάνε Εσύ Το Ένα Και Ο Θεός Θα Κάνει Τα Υπόλοιπα», έλεγε ο Πατέρας Παϊσιος. Και είχε δίκιο αποστομώνοντας και αυτούς που τα περίμεναν όλα από τον Θεό και εκείνους που στηρίζουν τα πάντα στην ανθρώπινη δύναμη.

 

4. Μην τα προσπαθείς όλα μόνος σου και μόνη σου. Ζήτα και θα σου δοθεί

Πολλές φορές δεν παίρνουμε προαγωγή, αύξηση και bonus επειδή δεν τα ζητάμε. Αν λοιπόν κρίνουμε ότι κάτι είναι δίκαιο, σωστό και άξιο για εμάς πρέπει να το ζητάμε. Αλλά σκεφτείτε! Πιθανώς να μην το κάνουμε όχι από υπερβολική σεμνότητα και ταπεινότητα αλλά από περίσσεια υπερηφάνεια. Ο Χριστός δηλώνει (Μάρκος 11:24) : «Αιτείτε και θέλει σάς δοθή· ζητείτε και θέλετε ευρεί, κρούετε και θέλει σάς άνοιχθή. Διότι πάς ο αιτών λαμβάνει, και ο ζητών εύρίσκει, και εις τόν κρούοντα θέλει άνοιχθή.»

 

5. Ξέχνα ό,τι σε πλήγωσε, ό,τι έγινε έγινε, μην κλαις πάνω από το χυμένο γάλα!

Νέα χρονιά σημαίνει νέα ξεκινήματα. Άσε ό,τι σε στεναχωρεί στο παρελθόν, έχει περάσει, γιατί να το κουβαλάς μαζί σου στο παρόν; Γιατί να χτίζεις πάνω του το μέλλον; Έστω υποσυνείδητα παίρνεις αποφάσεις που μπορεί να μην κάνεις πράξη αλλά το σημαντικό είναι πως έβαλες τις σκέψεις σε τάξη. Αντίστρεψε το κλίμα για το καλό σου. Ψυχική ηρεμία και όσα σε έκαναν να νιώθεις άσχημα, τα διώχνεις μακριά. Στόχος. Ευχή. Ελπίδα. Επιθυμία. Το μέσα μας να είναι καλά και θα συμπαρασύρει το έξω μας με ευκολία.

 

6. Μην βάζεις υλικούς στόχους, μπορεί να υπάρχει ένα μεγαλύτερο σχέδιο

Κάποτε ένας ιεραπόστολος προσευχήθηκε στο Θεό «δώσε μου Κύριε ένα αυτοκίνητο, ένα οποιοδήποτε αυτοκίνητο» (για τις ανάγκες της ιεραποστολής). Και πράγματι απέκτησε από δωρεά ένα σαράβαλο. Ο Θεός του είπε, άλλη φορά να είναι πιο οριστικός και συγκεκριμένος. Και την άλλη φορά πήρε δωρεά ένα αυτοκίνητο που του εξασφάλιζε να πηγαίνει από το ένα μέρος στο άλλο και από τη μια εκκλησία στην άλλη.

 

7. Έχουν όλοι παράπονα από σένα; Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζεις

Γίνε καλύτερος ρόλος (γιος, κόρη, αδελφός, αδελφή, πατέρας, μητέρα, σύντροφος, φίλος και φίλη) χωρίς να γίνεις βορά στους άλλους. Υπάρχει ένας κανόνας και πάλι από το στόμα του Ιησού Χριστού «Όλα όσα θέλετε να σας κάνουν οι άλλοι άνθρωποι, αυτά να τους κάνετε κι εσείς» (Ματθαίον 7). Αυτό είναι το κλειδί. Βρίζεις; Ρώτα τον εαυτό σου «μαρέσει να με βρίζουν;». Όχι ! άρα δεν το κάνω ούτε εγώ στους άλλους. Δεν μαρέσει να μου λένε ψέμματα, δεν λέω ψέμματα, δεν μαρέσει να με εξαπατούν, δεν εξαπατάω, δεν μαρέσει να αδιαφορούν για μένα, δεν αδιαφορώ, θέλω στήριξη, δανεικά, φροντίδα στα δύσκολα; θα πρέπει να κάνω και εγώ τα ίδια!

 

8. Σπαταλιέσαι σε μια ψεύτικη ζωή; Κυνήγησε την αλήθεια

Ασχολήσου λιγότερο με τα social media και το κινητό σου. Δώσε χρόνο σε φυσικές απολαύσεις. Περπάτημα στη Φύση, ένα όμορφο βιβλίο, μια συζήτηση με έναν φίλο ή μια φίλη, σινεμά, ξεκούραση, βοήθεια σε κάποιον που έχει ανάγκη. Πρέπει να πάρουμε πίσω το 2ωρο που ξοδεύουμε την ημέρα στα social media και να το δώσουμε εκεί που αξίζει πραγματικά.

 

9. Ξεκόλλα από τον καναπέ! Προγραμμάτισε ένα ταξίδι ανά τρίμηνο

Αν προσθέσεις όλα τα ποσά που δίνεις για μικρογεύματα μπροστά στον καναπέ, για όλες τις συνδρομές που έχεις σε υπηρεσίες streaming, τότε θα βρεις ένα ποσό για ένα ταξίδι ανά 3 μήνες. Δεν αξίζει τον κόπο;

 

10. Έχεις βαρεθεί το ντεκόρ του σπιτιού σου. Αλλά πρώτο ρώτησε τον εαυτό σου: θέλω να το αλλάξω και γιατί;

Τα υπόλοιπα είναι εύκολα… ένας ειδικός, ή κάποιοι φίλοι με γούστο, και μέσα σε έναν μήνα θα έχεις κάνει την τέλεια ανακαίνιση που θα σου ανανεώσει τη ζωή. Όλα χρειάζονται αλλά δεν συμφέρουν όλα (Πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐ πάντα συμφέρει) όπως έλεγε ο Απόστολος Παύλος. Και είχε τόσο δίκιο…

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση