Ερωτική απογοήτευση: Πως το πιο ζωντανό συναίσθημα μπορεί να οδηγήσει στην άρνηση της ζωής και πως θα θεραπευθούμε
Μετά την απώλεια ενός παιδιού, η απώλεια ενός συντρόφου ή η ερωτική απογοήτευση και συναισθηματική απόρριψη είναι το δεύτερο πιο δυνατό συναίσθημα που προκαλεί απόγνωση και συνοδεύεται από τάσεις αυτοκτονίας.
Πράγματι, μια πληγωμένη καρδιά που βιώνει τη συντριβή ενός έρωτα ή τη ματαίωσή του, είναι ένα βίωμα ξεχωριστό και διαφορετικό για κάθε άνθρωπο και είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το βιώνουν μόνο οι γυναίκες. Η ερωτική απογοήτευση είναι και αυτή ένα δυσάρεστο βίωμα, διότι ο Έρωτας από μόνος του είναι ένα συναίσθημα βαθύ, απόλυτο και καταλυτικό.
Ένα πένθος για έναν ζωντανό άνθρωπο
Ο άνθρωπος που νιώθει και ζει την ερωτική απογοήτευση περνάει από τα ίδια ακριβώς στάδια με αυτόν που πενθεί έναν νεκρό: Σοκ, οργή, ενοχή, άρνηση για να φτάσει στο τελευταίο που είναι η αποδοχή. Η αποδοχή αυτή δεν είναι το τέλος. Μετά ακολουθεί η κατάθλιψη που στην ουσία είναι μια διαδικασία πάλης με τη θλίψη, τη στεναχώρια. Ο άνθρωπος που την αντιμετωπίζει, εκείνη τη στιγμή, βιώνει έναν ψυχικό πόνο, εφάμιλλο της απώλειας.
Παίζουν ρόλο τα παιδικά μας χρόνια;
Ο τρόπος με τον οποίο εμείς αντιμετωπίζουμε μια ερωτική απογοήτευση συνδέεται και με τα παιδικά μας βιώματα. Σχετίζεται με τη σχέση που είχαμε στα πρώτα μας χρόνια με τους γονείς μας, με τη σχέση που είχαν οι γονείς μας μεταξύ τους αλλά και με το αίσθημα αυτοεκτίμησης που έχουμε, από την ιδέα που έχουμε αναπτύξει για τον εαυτό μας. Ένα άτομο που μεγάλωσε σε οικογένεια που του έδωσε αποθέματα αγάπης, θα μπορέσει να το ξεπεράσει πιο ανώδυνα, σε αντίθεση με κάποιο άλλο που βλέπει τον χωρισμό ή τη ματαίωση, την απιστία ή την εγκατάλειψη ως ακόμα μια πληγή, ακόμη ένα «χαστούκι» σε συνδυασμό με την έλλειψη αγάπης που μπορεί να έχει δεχτεί από την οικογένεια και τους γονείς, μπορεί να του ξυπνήσει μέσα του την ήδη εμφυτευμένη πεποίθηση πως ‘’δεν αξίζει να αγαπηθεί’’.
Ο συναισθηματικός πόνος είναι κι αυτός οδυνηρός και απαιτεί χρόνο και υπομονή, ώστε να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα γίνεται.
Πώς θα μπορούσε κάποιος να τον αξιοποιήσει για να γίνει καλύτερος άνθρωπος και να ωριμάσει περισσότερο;
Ο συναισθηματικός πόνος μπορεί να δράσει ευεργετικά μέσα μας με το να μας δυναμώσει και να μας μάθει πως οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτοι και αλλάζουν.
Μπορούμε να πέσουμε … μπορεί να σκεφτούμε ότι δεν έχει νόημα να ζούμε, μπορούμε να χάσουμε τη λογική μας, την πίστη μας στον Θεό, στις δυνάμεις μας, στους φίλους μας. Ξαφνικά ο άνθρωπος που μας πλήγωσε γίνεται ΟΛΟΣ ο ΚΟΣΜΟΣ, ένας κόσμος άδειος, χωρίς νόημα να ζει κανείς σε αυτόν. Μπορεί να γίνει εκλογίκευση; Δύσκολο. Το πιο σημαντικό είναι να αντλήσουμε δύναμη μεγαλύτερη από τη δύναμη της έλξης που μας οδηγεί στα Τάρταρα, στο απονενοημένο. Μπορούμε να σκεφτούμε: είχε νόημα για μένα αυτό το δυνατό συναίσθημα; ένιωσα ζωντανός και ζωντανή; Αντί λοιπόν να αναρωτιόμαστε «γιατί μας έτυχε στο δρόμο μας αυτός ο άνθρωπος» πρέπει να σκεφτόμαστε αν μπορούμε να ξαναζήσουμε αυτή την περιπέτεια με περισσότερες ελπίδες αυτή τη φορά; Μήπως έχω το μοναδικό προνόμιο να ζω μεγάλα συναισθήματα, καθώς είμαι ένα ανθρώπινο πλάσμα που αγαπάει, που πονάει, που ρισκάρει να ζήσει; Μήπως ο έρωτας ήταν ένα χάρισμα, ένα δώρο και όχι μια κατάρα όπως τη βλέπω τώρα που ζω την απόρριψη; Μήπως έχει πληγωθεί ο εγωισμός μου και όχι η καρδιά μου από τη ματαίωση αυτή;
Να πάρουμε το μάθημα
Η ερωτική απογοήτευση μας μαθαίνει πως πρέπει να προσέχουμε και να είμαστε επιλεκτικοί με τους ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή μας, όπως και το να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να ξεκινήσουμε να τον φροντίζουμε περισσότερο. Αν πονέσουμε για κάποιον που άξιζε, ε ! άξιζε τον κόπο και τον πόνο. Αν πονέσουμε για όποιον νάναι, ο πόνος είναι διπλός, τόσο για την απόρριψη όσο και για την απόρριψη από τον λάθος άνθρωπο!
Η ερωτική απογοήτευση μπορεί να μας διδάξει πως δεν αξίζει τελικά να πικραινόμαστε και να υποφέρουμε τόσο πολύ για κανένα. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να έχει τόση δύναμη επάνω μας ώστε να μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε αρνητικά για εμάς. Αν το σκεφτούμε έτσι, τότε ίσως και να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση περισσότερο θετικά και να ξεπεράσουμε τον πόνο γρηγορότερα.
Και πως θα το ξεπεράσω;
Είναι σαφές ότι όσους ανθρώπους και να έχω δίπλα μου, δεν είναι δυνατόν να ασχολούνται συνεχώς μαζί μου ή με το πρόβλημά μου. Θα με βοηθήσει μια στέρεη σχέση με τον εαυτό μου, με τον Θεό, με τα μεγάλα πράγματα της ζωής, όπως το δόσιμο, η αλληλεγγύη, η φιλία. Πόσοι άνθρωποι παραμένουν υγιείς και δυνατοί επειδή ασχολούνται περισσότερο με τους άλλους παρά με τον εαυτό τους! Πολύ χρήσιμη πρακτική αυτή.
Ο αθλητισμός, η καθημερινή και συνεπής άσκηση που παράγει ενδορφίνη, οι φιλίες, το διάβασμα, οι κωμωδίες, θα μας βοηθήσουν να απελευθερώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα, να τα εξουδετερώσουμε, να γελάσουμε και να αναζητήσουμε βοήθεια.
Συμβουλές Αγίου Πορφυρίου για την αυτοκτονία: "Λίγα" λόγια, πολλή προσευχή
Πολύ συχνά όταν νιώθουμε απόγνωση για διάφορους λόγους, απευθυνόμαστε στο Θεό, στην Παναγία ή σε κάποιον ειδικό Άγιο. Όπως ακριβώς πάμε στον γιατρό – και πρέπει να πάμε αν κρίνουμε ότι συντρέχει λόγος – έτσι πρέπει να βρούμε έναν προστάτη που θα μας στηρίζει αόρατα. Κάποτε ο Άγιος Πορφύριος είχε πει στους γονείς ενός νέου, που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, για αγνώστους σ' αυτούς λόγους: "Το παιδί σας είναι ευαίσθητο, από μικρό έλιωνε από ζήλια κι άρχισε σιγά σιγά να αποξενώνεται από σας. Έφθασε μέχρι την απόπειρα αυτοκτονίας μετά από ερωτική απογοήτευση. Θέλει προσοχή, ίσως να του ξαναέρθει η στεναχώρια. Για να θεραπευθεί το παιδί από το τραύμα του, χρειάζονται λίγα λόγια και πολλή προσευχή. Όχι συμβουλές, κατακρίσεις και τέτοια.
Λίγα προσεγμένα λόγια, που να του τονώνουν την ελπίδα κι αμέσως μετά προσευχή. Πολιορκήστε τον με τις προσευχές σας". Τα γεγονότα δικαίωσαν τα λόγια του Γέροντα.
- Ό, τι συμβαίνει στη ζωή, γίνεται για κάποιο λόγο. Εμείς, με τρόπο μυστικό, ελκύουμε πάνω μας τα διάφορα παθήματα, για να πάρουμε μαθήματα και ν’ αποκτήσουμε τη σοφία του πόνου. Κυρίως να μάθουμε την αγάπη. Την ταπείνωση, την εσωτερική πνευματική ζωή. Τη δύναμη κι ομορφιά της ψυχής μας.
- Το θέμα είναι να έρθει ο Θεός με τη χάρη Του κοντά σου, να σε παρηγορήσει.
- Τώρα καταρρέεις, μα μετά από καιρό, θα κοιτάς πίσω και θα βλέπεις ότι όλα έγιναν για έναν ωφέλιμο σκοπό.
- Αν μπορείς, βγες λίγο απ’ το μεγάλο σου δράμα, και δες το από απέναντι, σαν παρατηρητής.
- Μη ταυτίζεσαι με τον πόνο και την τραγωδία σου.
- Περνάς μια τραγωδία, ναι. Μα δεν είσαι εσύ η τραγωδία που περνάς.
- Έχεις ψυχικές ποιότητες κι ομορφιές που δεν μπορεί να αγγίξει καμία τραγωδία, κανένας πόνος και ναυάγιο.
- Έλα σ’ επαφή μαζί μ’ αυτή τη χάρη που κρύβει η ψυχή σου.
Αν θέλουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια του Αγίου Αρσενίου, ιδού η Προσευχή για ερωτευμένους
Για να βοηθήσει ο Θεός τους νέους που στεναχωριούνται και πληγώνονται από έρωτα λέγεται το Τρισάγιο πριν την προσευχή για ερωτευμένους
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.
Δόξα σοί ο Θεός ημών, δόξα σοί.
Βασιλεύ ουράνιε, παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν, και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος, και σώσον, Αγαθέ, τας ψυχάς ημών.
Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός, Άγιος Αθάνατος ελέησον ημάς. (τρεις φορές)
Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι. Και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
Παναγία Τριάς, ελέησον ημάς. Κύριε ιλάσθητι ταις αμαρτίαις ημών. Δέσποτα, συγχώρισον τας ανομίας ημίν. Άγιε, επισκεψε και ίασαι τας ασθενείας ημών, ένεκεν του ονόματός σου.
Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον.
Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι. Και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
Πάτερ ημών, ο εν τοις ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομά Σου, ελθέτω η βασιλεία Σου, γεννηθήτω το θέλημά Σου ως εν ουρανό και επί της γης. Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον, και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών, και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού.