Έκθεση με τίτλο "Η λάμψη του ψηφιδωτού"
Στη Ροτόντα, μνημείο της Θεσσαλονίκης και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εκτίθενται έως τις 30 Οκτωβρίου τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης και τα βυζαντινά της Ραβέννας, πόλης που φημίζονταν για τα ψηφιδωτά της. Τα αυθεντικά αντίγραφα ψηφιδωτών από την Παλαιοχριστιανική περίοδο από μνημεία τόσο της Ραβέννας όσο και της Θεσσαλονίκης, απεικονίζουν την πομπή της αυτοκράτειρας Θεοδώρας με την ακολουθία της καθώς και τη φανταστική Ιερουσαλήμ από το μνημείο του Αγίου Βιταλίου της Ραβέννας.
Τα ψηφιδωτά, με ζωηρά, εντυπωσιακά χρώματα, «συνομιλούν» με τα υπάρχοντα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης στον ιδανικότερο χώρο που θα μπορούσε να επιλεγεί, σε αυτόν της Ροτόντας. Οι διοργανωτές της έκθεσης δημιούργησαν μία παράλληλη θέαση, μία «ανάγνωση» των δύο περίφημων εργαστηρίων, της Ραβέννας και της Θεσσαλονίκης, βοηθώντας τον επισκέπτη να δει λεπτομερώς και να συγκρίνει τις δύο σχολές, τα δύο διαφορετικά εργαστήρια ψηφιδωτών.
Τα αντίγραφα των ψηφιδωτών της Ραβέννας δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1950 από καλλιτέχνες της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ραβέννας, και απεικονίζουν αποσπάσματα σκηνών από τα ψηφιδωτά. Τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης εντυπωσιάζουν με τις λεπτομέρειές τους και με τη σχεδόν «ζωγραφική», ρεαλιστική απόδοση των μορφών. Το μνημείο της Ροτόντας από μόνο του αποτελεί έναν χώρο όπου συνυπάρχουν τρεις πολιτισμοί, ο ρωμαϊκός, ο βυζαντινός και ο οθωμανικός, ενώ αντίστοιχό του μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο το Πάνθεον στη Ρώμη. Τα ψηφιδωτά που βρίσκονται εντός χρονολογούνται στον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν το κτήριο μετατράπηκε σε βυζαντινό ναό των Ασωμάτων Δυνάμεων ή Αρχαγγέλων επί αυτοκρατορίας του Θεοδοσίου Α΄. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, ο ναός αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο