Η «ΗΛΙΚΙΑ» ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
Τα υλικά κατασκευής της ταφικής κλίνης που αποκαλύφθηκε πρόσφατα με αφορμή την ανακαίνιση του Ιερού Κουβουκλίου από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων και τα οποία χρονολογούνται στην εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας καταδεικνύουν την αυθεντικότητα του «μύθου» του Ιερού Κουβουκλίου, το οποίο έχει επιβιώσει ακόμη και μετά την ολοσχερή του καταστροφή πριν από περίπου 1.000 χρόνια. Στους αιώνες που ακολούθησαν της ταφής του Ιησού και της δημιουργίας του κουβουκλίου που προφύλαξε τον τάφο, η εκκλησία της Ιερουσαλήμ που φυλάσσει το Ιερό Κουβούκλιο, έχει δεχτεί βίαιες επιθέσεις, πυρκαγιές και σεισμούς. Είχε μάλιστα καταστραφεί ολοσχερώς το 1009 και είχε χτιστεί εκ νέου, οδηγώντας σύγχρονους μελετητές στο να ερευνήσουν κατά πόσο ήταν πιθανό, το σημείο αυτό να αποτελούσε το «αυθεντικό» σημείο ταφής του Ιησού, βάσει αυτού που γνωρίζουμε από μία αντιπροσωπεία που είχε σταλεί στη Ρώμη πριν από 17 αιώνες.
Τώρα, τα αποτελέσματα επιστημονικών δοκιμών που δόθηκαν στο National Geographic φαίνεται πως αποδεικνύουν ότι τα απομεινάρια της σπηλιάς ασβεστόλιθου που φυλάσσεται ευλαβικά μέσα στην εκκλησία είναι πράγματι αυτά του τάφου που είχε εντοπιστεί από τους αρχαίους Ρωμαίους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του δείγματος από ασβεστοκονίαμα
Δείγμα ασβεστοκονιάματος από την αυθεντική επιφάνεια της σπηλιάς του τάφου και από τη μαρμάρινη πλάκα που την κάλυπτε χρονολογείται περίπου στο 345μ.Χ.. Σύμφωνα με ιστορικούς, ο τάφος ανακαλύφθηκε από Ρωμαίους, οι οποίοι και τον κάλυψαν με το κτίσμα του Κουβουκλίου περίπου το 326μ.χ..
Έως σήμερα, οι νεώτερες αρχαιολογικές αποδείξεις που είχαν βρεθεί μέσα και γύρω από το ταφικό συγκρότημα χρονολογούνταν στην εποχή των Σταυροφόρων, αποδίδοντάς του την ηλικία των 1.000 ετών.
Ενώ είναι αρχαιολογικά αδύνατον να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για το ταφικό σημείο του Ιησού της Ναζαρέτ, τα νέα αυτά χρονολογικά αποτελέσματα τοποθετούν με ασφάλεια την αρχική κατασκευή του σημερινού ταφικού συγκροτήματος στην εποχή του Κωνσταντίνου, του πρώτου Χριστιανού αυτοκράτορα της Ρώμης.
Η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου και η συνδρομή της στη νέα αυτή αποκάλυψη
Τα πρόσφατα στοιχεία είναι αποτέλεσμα της αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου που μόλις ολοκληρώθηκε και την οποία είχε αναλάβει ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας. Κατά την αναστήλωση, η ομάδα των επιστημόνων είχε διαπιστώσει ότι κάτω από τον τάφο υπήρχε μία πολύ παλαιότερη σπασμένη μαρμάρινη πλάκα με έναν σταυρό, πάνω δηλαδή στην αρχική επιφάνεια της ταφικής κλίνης. Τα δείγματα ασβεστοκονιάματος που πήραν οι ερευνητές είναι ακριβώς από την περιοχή ανάμεσα στην πλάκα που εντόπισαν και στην επιφάνεια της ταφικής κλίνης. Η πλάκα, θα πρέπει να είχε τοποθετηθεί με εντολή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου τον 4ο αι. μ.Χ., ενώ τα νεώτερα χρονολογικά κονιάματα ελήφθησαν από την είσοδο του τάφου, την περίοδο του χτισίματος της εκκλησίας του Πανάγιου τάφου, τον 11ο δηλαδή αιώνα μ.Χ..