Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Η διασημότερη εκκλησία της Ελλάδας, η εκκλησία που έχει συνδέσει την ιστορία της με την ελληνική επανάσταση του 1821 και φυλάσσει μία από τις σημαντικότερες εικόνες της Ορθοδοξίας, η εκκλησία της Μεγαλόχαρης, η εκκλησία της Παναγίας της Τήνου, συγκεντρώνει την προσοχή και τις ελπίδες χιλιάδων Χριστιανών, που συρρέουν κυριολεκτικά εδώ όλο τον χρόνο για να της ζητήσουν και να της προσφέρουν, για να εναποθέσουν στην εικόνα της ένα δείγμα ευγνωμοσύνης ζητώντας την «ευλογία» της.
Η εικόνα της Τήνου που σύμφωνα με ορισμένους μπορεί και να αποτελεί έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και απεικονίζει τον «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου» και όχι την «Κοίμηση της Θεοτόκου» όπως ίσως πιστεύουν ορισμένοι, «αποκαλύφθηκε» με τρόπο θαυματουργό στο όνειρο της μοναχής Πελαγίας από την ιερά Μονή Κεχροβουνίου. Σύμφωνα με την παράδοση, η μοναχή είδε για τρεις συνεχόμενες Κυριακές την Παναγία να της ζητά να βρεις μια εικόνα που ήταν για χρόνια θαμμένη στη γη. Πεπεισμένος για την αλήθεια των λόγων της, ο Μητροπολίτης Τήνου Γαβριήλ οργάνωσε ανασκαφές στον αγρό του Αντωνίου Δοξαρά, στη Χώρα.
Τον Σεπτέμβριο του 1822 αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια του ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και στις 30 Ιανουαρίου του 1823 η εικόνα βρέθηκε κάτω από την αξίνα του χωρικού Δημήτριου Βλάσση, που τη διαχώρισε στα δύο. Στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα ξεκίνησε η ανέγερση του ναού που σήμερα δεσπόζει στη Χώρα και στις καρδιές εκατοντάδων χιλιάδων πιστών. Ο ναός αποτέλεσε το πρώτο σπουδαίο αρχιτεκτονικά έργο του ελληνικού κράτους και η εικόνα προσκυνήθηκε από τότε από εκατομμύρια ανθρώπους, με πρώτους ανάμεσά τους τον Κολοκοτρώνη, τον Μιαούλη, τον Μακρυγιάννη και τον Νικηταρά. Ο ναός, που χτίστηκε με λευκό μάρμαρο από τη Δήλο και με τις δωρεές δεκάδων Ελλήνων της ημεδαπής αλλά και της διασποράς, ολοκληρώθηκε το 1880, ενώ η εικόνα κάθε χρόνο στις 23 Ιουλίου, στην επέτειο του οράματος της μοναχής Πελαγίας, περιφέρεται στην πόλη, μεταφέρεται στο μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων» και αργά το βράδυ επιστρέφει στον Ναό.